ATV en Gazet van Antwerpen waren erbij op de eerste plantdagen van Voedselbos Boskruit.
Deurne – “Ik hoop hier met mijn zonen te kunnen picknicken en fruit van de bomen te plukken.” Bart Geysels en zijn zonen Rik (11) en Otto (4) helpen volop met het planten van bomen en hagen voor het allereerste voedselbos van Antwerpen. Het is nu nog een wei naast de parking van de Makro in Deurne, maar over enkele jaren moeten hier fruitbomen staan waar iedereen van kan genieten.
© Sacha Van Wiele
Het voedselbos Boskruit telt 1.300 m² en ligt in Park Groot Schijn in Deurne. Ruim vijftig vrijwilligers van de vzw Klimplant en buurtbewoners staken zondag massaal de spade in de grond. Het terrein sluit aan op het groene gebied Ertbrugge.
“Wij willen met dit voedselbos een open en toegankelijke ontmoetingsplaats creëren voor elke Antwerpenaar”, zegt Karim Bachar (Vooruit), Antwerps schepen van Samenlevingsopbouw. “Jong en oud leert wat de natuur allemaal te bieden heeft en bezoekers kunnen proeven, spelen, en ontspannen in het groen.”
Het voedselbos is een nieuwe formule van stadslandbouw naast de volkstuinen en de samentuinen. Naast hagen met bessen voor dieren en mensen komen er ook fruit- en notenbomen. Op oogstmomenten is iedereen welkom om te komen plukken.
Het voedselbos moet een educatieve plek voor kinderen en jongeren worden. Zij leren hoe bomen en struiken groeien, hoe je vruchten en noten kan oogsten en verwerken tot een lekkernij. Bovendien zorgt dit bos voor verkoeling, wat niet onbelangrijk is bij het opwarmen van het klimaat.
De eerste vruchten zullen in het najaar van volgend jaar klaar zijn om te eten. Voor de noten zal het nog twintig jaar wachten zijn.
“Met de eerste bomen in de grond kan dit eetbaar experiment beginnen groeien”, zegt Carlijn Hertoghs van Klimplant vzw. “Hier bouwen burgers samen aan meer toegankelijk groen, waar iedereen letterlijk de vruchten van kan plukken.”
Frambozen
Buurtbewoner Bart Geysels en zijn zonen Rik en Otto maken volop hun handen vuil. Ze graven een greppel om de hagen in te planten. “Dit is toch fantastisch en plezant”, zegt Bart. “Ik ben bezig met ecologie. We eten biologisch en ik heb thuis een eigen moestuin. Ik kijk er al naar uit om volgend jaar hier met de zonen te picknicken en dan de bessen en het fruit te plukken. Mijn grootvader had een heel grote tuin. Als kind was ik gewend om daar het fruit van de bomen te plukken. Ik wil mijn zonen dit ook laten ervaren.”
Otto kan niet wachten: “Ik ben zot op frambozen.”