De gevelbrigade van Klimplant slaagde in zijn opzet en plaatste 45 regentonnen met groendakje gratis aan de voorgevels van inwoners van district Antwerpen. Op deze manier wilden we in sneltempo de stad mee vergroenen en verblauwen. Klimplant wil de bewoners motiveren en het hen makkelijker maken door regentonnen te installeren en zo gevelgroen te onderhouden zonder extra kost.
Van het noorden van de Luchtbal tot het zuiden van het Kiel kan je onze regentonnen terugvinden.
Wanneer mag je een regenton op je voetpad plaatsen?
Een gevelwaterton op het voetpad moet ook dienen als geveltuin om conform te zijn met de regelgeving. Er moeten dus plantjes bovenop staan. Een vlotte passage dient gegarandeerd te zijn voor voetgangers, maar ook voor rolstoelgebruikers. Bovendien moeten passanten elkaar vlot kunnen kruisen, zonder het voetpad te moeten verlaten.
- Het water dat wordt opgevangen in een gevelton is toegankelijk voor de hele buurt. Iedereen mag aanspraak maken op dit water.
- De regenton moet een terugloop naar de riolering hebben. Plaats een vulautomaat.
- De regenton moet in de gevel vastgemaakt zijn. Gebruik een stevig lint of spanband voor de verankering.
- De uitgebreide regelgeving omtrent geveltuinen in Antwerpen vind je hier, via deze link. Kijk bij Maxi-geveltuin.
In augustus en september leiden we onze vrijwilligers op tot echte regenton-installateurs. We maken met jou een afspraak en onze Gevelbrigade komt de bakfiets met al het nodige materiaal bij jou aan de voordeur installeren.
Heb je interesse om als vrijwilliger aan dit project mee te werken? Laat dat dan ook zeker weten, op hetzelfde adres: gevelbrigade@klimplant.be
Geen plaats voor een regenton aan de voordeur?
We organiseren momenteel ook een samenaankoop regentonnen. Kijk op deze pagina en kies je model. En heb je ook daarvoor niet de plek of het budget? Dan stellen we u graag voor aan het aftappertje. Een alternatief voor een echte regenton. Een aftappertje is een stuk dat je tussen je regenpijp plaatst, waarmee je regenwater kan opvangen in een emmer of gieter. Door een eenvoudige draai aan de knop schakel je deze in of uit. Heb je wel toegang tot je regenpijp en maar een klein terras of klein budget? Mail dan naar regenton@klimplant.be met als onderwerp ‘Aftappertje’.
Dankzij de Koning Boudewijnstichting mogen wij 100 van deze aftappertjes gratis weggeven!
We konden dit project realiseren samen met Commons Lab Antwerpen, Fundament2060, en Onze Druppel Telt dankzij middelen van Koning Boudewijnstichting en de Burgerbegroting van het district Antwerpen.