Samenaankoop regentonnen 2021

Check meteen de nieuwe groepsaankoop 2023

Op zaterdag 18/09 konden de regentonnen worden opgehaald bij Buurman Antwerpen.

Ook dit jaar hielp Klimplant honderden gezinnen om het hemelwater op te vangen in de tuin of aan de straatkant. De groepsaankoop in 2020, die we samen organiseerden met Commons Lab, Fundament2060, Manus vzw en de Fietskoerier met steun van de Burgerbegroting, was goed voor 90.000 liter opvangcapaciteit. 

Via deze groepsaankoop vond je verschillende modellen regentonnen. Groot of klein, voor je achtertuin, op je terras of om aan de regenpijp van je voorgevel te bevestigen. Zo vang je gratis hemelwater op voor het begieten van groen, bloembakken of boomspiegels in je straat. Bijna 100 regentonnen werden verkocht.

Bestellen kon tot en met zondag 29 augustus 2021.

Voor de groepsaankoop partneren we met Buurman Antwerpen. Buurman heeft een werkplaats en winkel voor hergebruik van materialen. Wat ooit afval was krijgt bij hen een tweede leven. Zo dragen ze bij aan een duurzame wereld en gaan we logischer om met onze grondstoffen.

Op zaterdag 18 september tussen 10 en 14u verdelen we de tonnen in de materialenhal van Buurman Antwerpen. Kalverstraat 10, 2060 Antwerpen (Dam).

Buurman werkt tegen die tijd een idee uit voor een mooie omkisting mét groendak voor beide formaten achtergeveltonnen. Allemaal uit gerecupereerd materiaal natuurlijk.

Met je handen in het haar bij de installatie? Wij weten wel raad. We verwijzen je door naar een gedreven duo met een duidelijke missie: inzetten op regenwateropvang. Interesse? Mail dan naar Mail naar rudi.nuytemans@telenet.be en vink het ook even aan bij je bestelling, dan kunnen zij alvast beginnen plannen. Let wel op: Ze hebben samen maar vier handen, dus bij veel vraag stijgt de wachttijd van je installatie.

Bekijk hier onder onze tips en bijkomende info. Heb je nog vragen na het lezen van deze pagina? Mail dan naar regenton@klimplant.be

Klein terras of klein budget?

Dan stellen we u graag voor aan het aftappertje. Een alternatief voor een echte regenton. Een aftappertje is een stuk dat je tussen je regenpijp plaatst, waarmee je regenwater kan opvangen in een emmer of gieter. Door een eenvoudige draai aan de knop schakel je deze in of uit. Heb je wel toegang tot je regenpijp en maar een klein terras of klein budget? Mail dan naar regenton@klimplant.be met als onderwerp ‘Aftappertje’.

Dankzij de Koning Boudewijnstichting mogen wij 100 van deze aftappertjes gratis weggeven!

Wat moet je weten voor je een regenton bestelt?

We hebben een kleine selectie gemaakt van regentonnen, 4 verschillende soorten en formaten, voor ieders wat wils. 1 model mag je aan de voorgevel plaatsen (bekijk hiervoor goed de uitleg hier onder!) en de anderen dienen voor op je terras of in de tuin.

Goed om te weten! Wanneer je (zelf of via Buurman*) een omkisting maakt rond je achtergevelton kan deze dienen om aan de voorgevel te plaatsen. Zorg er dan wel voor dat je voldoet aan alle voorwaarden. Deze sommen we hier onder nog eens voor je op.

Alle tonnen die we aanbieden zijn inclusief kraantje. Een 3-delig voetstuk (voor de terraston 120l) en een vulautomaat kan je apart aanschaffen.

Vergeet de vulautomaat niet

Dit is een handig verbindingsstukje dat je nodig hebt om je regenpijp af te takken naar je regenton. Deze bestaan in alle maten, vormen en prijzen, en wij hebben er eentje uitgekozen die we ook via de groepsaankoop verdelen.

De Speedy vulautomaat met overloop en filter.

Waarom deze? Bij de meeste vulautomaten moet je de regenpijp doorzagen om de vulautomaat er tussen te plaatsen. Daarvoor moet je dus al redelijk handig en precies zijn. Ook is er voor elke vorm en diameter een andere vulautomaat beschikbaar. Bij de Speedy moet je enkel een ronde opening boren in je regenpijp (klokboor is inbegrepen in het pakketje) waarop je dit handige ding dan gemakkelijk kan aansluiten. Er zitten 2 passtukken bij, waardoor je het op elke ronde regenpijp van 8 tot 11cm diameter kan gebuiken. Dit model heeft een geïntegreerde filter en een overloop. Zit je ton vol, dan stroomt je regenwater gewoon de riolering in, en je kan hem zelfs toedraaien (bv. Bij vorst)

Je kan natuurlijk ook zelf een vulautomaat kopen in je doe-het-zelfzaak.

Kijk dan heel goed wat voor regenpijp jij hebt (vorm + diameter). Voor een vierkante regenpijp ga je beter zelf op zoek naar een gepaste vulautomaat.

Mag ik zomaar een regenton aan mijn voorgevel plaatsen?

Een gevelwaterton op het voetpad moet ook dienen als geveltuin om conform te zijn met de regelgeving. Er moeten dus plantjes bovenop staan. Een vlotte passage dient gegarandeerd te zijn voor voetgangers, maar ook voor rolstoelgebruikers. Bovendien moeten passanten elkaar vlot kunnen kruisen, zonder het voetpad te moeten verlaten.

  • Het water dat wordt opgevangen in een gevelton is toegankelijk voor de hele buurt. Iedereen mag aanspraak maken op dit water.
  • De regenton moet een terugloop naar de riolering hebben. Plaats een vulautomaat.
  • De regenton moet in de gevel vastgemaakt zijn. Gebruik een stevig lint of spanband voor de verankering. 
  • De uitgebreide regelgeving omtrent geveltuinen in Antwerpen vind je hier, via deze link. Kijk bij Maxi-geveltuin of op deze link.

Woon je in District Antwerpen?

Dan heeft onze Gevelbrigade misschien wel een interessant voorstel voor jou.

Huurder?

Vraag toelating om een regenton te plaatsen aan je huisbaas, vooraleer je eentje koopt en installeert.

Onderhoud

Maak in de winter je regenton leeg wanneer er vorst wordt voorspeld. Zo voorkom je dat de ton kan barsten. Haal af en toe je filter leeg, zo blijft het water beter stromen. Indien mogelijk kan je best na de herfst ook eens in je dakgoot gaan kijken, of daar geen bladeren en vuil in liggen. Deze kunnen mogelijk zorgen voor verstopping.

Hoe installeer ik mijn regenton?

Hiervan kan je veel filmpjes terugvinden op internet. Elke situatie is verschillend. Zoek naar een filmpje dat dicht aanleunt bij jouw situatie, bv. dit filmpje, of deze. Voor een installatiefilmpje met de Speedy vulautomaat kijk je best hier.

Heel veel informatie kan je vinden op de website van onze vrienden Commons Lab Antwerpen, en op hun website van tuinstraten.

We wensen je veel succes!

Met tips en tricks van Commons Lab Antwerpen

KlimplAnt bestelt zelf bij een externe leverancier. Voor de meest evidente klachten, zoals het ontbreken van onderdelen bv., kan KlimplAnt slechts beperkt in de tijd terecht bij deze leverancier. Kijk uw bestelling bij ontvangst dus goed na, dan is de kans het grootst dat wij een mooie oplossing kunnen bekomen bij onze leverancier. Voor meer details verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.