Waterwijken/breektuit

In de wijken Kriekenhof en Boekenberg-Unitas te Deurne zagen we de meeste mogelijkheden in het ontharden van de vele opritten en voortuinen.

In de wijken Kriekenhof en Boekenberg te Deurne is veel verharding. Dit zorgt ervoor dat de warmte lang blijft hangen, en dat het regenwater daar moeilijk kan infiltreren in de ondergrond, waardoor het voor extra druk zorgt op het verouderde rioleringssysteem, met de welgekende problemen als gevolg.

Via een lang voortraject, waarbij bewoners werden betrokken, kwamen we uit bij de toepassing ‘ontharden’ of uitbreken. Ondertussen ook gekend als ‘tegelwippen’.

In samenspraak met betrokken buurtbewoners werkten we een plan uit, waarbij we als eerste actie 2 verharde opritten lieten ontharden door een erkend aannemer. Deze werden ondertussen aangeplant met biodivers plantgoed, waardoor we niet alleen een goede oplossing boden voor regenwater, maar ook de biodiversiteit een handje helpen.

Deze 2 tuinen dienen ter inspiratie, als piloottuinen, en kan je gaan bekijken in de Muggenberglei op nr 33 en nr 220.

Piloottuin, bij Korneel in de Muggenberglei 220.

Wil jij net zoals Korneel en Eric ontharden? Doe dan mee aan dit project.

Van 01/10 t.e.m. 01/11 kunnen inwoners van de wijken Kriekenhof en Unitas – Boekenberg intekenen om mee te doen aan dit project. Het doel is om zo veel mogelijk opritten en voortuinen (gedeeltelijk) te ontharden zodat regenwater makkelijker kan infiltreren in de bodem, waardoor het waterpeil meer in orde blijft. Dit zal er ook voor zorgen dat de riolering bij hevige buien minder snel overbelast geraakt, en er dus minder problemen zullen ontstaan bij rioolputjes, kelders,…

Stappenplan

Aanvragen kan van 01/10/23 tot en met 01/11/23. Je klikt op de knop onderaan en vult het formulier in.

– Onze aannemer neemt contact met je op en plant een plaatsbezoek in.

– Je krijgt een aangepaste offerte die je binnen de 5 dagen goedkeurt* zodat de aannemer zijn planning kan maken.

– Op het afgesproken tijdsstip (tss 10/10/23 en 25/11/23) wordt jouw oprit professioneel onder handen genomen: uitbreken, afvoeren puin, afwerken met boord en/of kunststof grasdals worden door de aannemer uitgevoerd.

Op zondag 26/11 tss 10 en 15u organiseren we een plantdag in de wijk: je komt je plantjes ophalen op de plantenstand in de buurt, en samen met enkele buren en vrijwilligers planten we de voorbereide plantvakken aan.

Meer info over die dag volgt.

Kosten:

De kosten zijn volledig voor jullie. Klimplant vzw ontving subsidies van Klimaatfonds van de Stad Antwerpen om dit project uit te rollen en te coördineren. Door jullie aanvragen te bundelen kunnen wij wel voordeligere prijzen krijgen bij de aannemer. Dus moedig vrienden en buren uit de wijk aan om mee te doen. Hoe groter het succes, hoe interessanter de prijs.

De voorbereidingen gebeuren door een professionele aannemer. Op de infrastructuurwerken zit een garantie van 2 jaar. Jullie krijgen uiteraard ook de gegevens van deze aannemer mee zodat jullie hem rechtstreeks kunnen contacteren.

De werken gebeuren bij voorkeur op een zaterdag, en de afwerking gebeurt in de daarop volgende week.

Voor het ontharden en aanplanten kan je een deel van de kosten terugvorderen via de Klimaatpremie van de Stad Antwerpen. Klimplant vzw bundelt jullie aanvragen, waardoor ze in aanmerking komen (voldoen aan een min. aantal vierkante meter) In de loop van 2024 zullen jullie die premie dan teruggestort krijgen op jullie rekening. Meer info over deze premie.

De premie die je krijgt voor ontharden en vergroenen bedraagt €10/m2.
Wanneer je kiest voor een biodivers plantgoed, met voldoende inheemse soorten verhoogt de premie tot €15/m2.
De plantpakketten die wij aanbieden vallen onder deze premie.

*Vriendelijke oproep:

Reageer snel op de offerte. De tijdsduur van dit project is gelimiteerd. Beslis je na de aanvraag van de offerte om niet in te stappen, laat dit dan aub ook weten. Alleen zo kan de aannemer efficiënt te werk gaan. Laat ook weten waarom je niet wil deelnemen. Deze info geven we (anoniem) door aan de stad Antwerpen, waardoor zij mogelijks iets aan hun aanbod kunnen veranderen of tegemoet kunnen komen aan deze drempels.

Het onderteken van de offerte is bindend.

Hebben jullie hierover nog vragen? Mail ons op water@klimplant.be. We zullen jullie hier binnen de 3 werkdagen een antwoord op bezorgen.