Samenaankoop regentonnen 2023

Bestel voordelig je Klimplant. - regenton voor 12 maart en haal ze op bij Buurman Antwerpen op 29 maart 2023.
Tot en met 12 maart kon je regentonnen bestellen. Het afhaalmoment is woe 29/03 bij de serre van Stadsakker.

De samenaankoop is afgelopen.

Klimaatplatform Antwerpen biedt je opnieuw verschillende modellen regentonnen. Groot of klein, voor in je achtertuin, op je terras of om aan de regenpijp van je voorgevel te bevestigen. Zo vang je gratis hemelwater op voor het begieten van groen, bloembakken of boomspiegels in je straat en/of tuin.

Voor onze leden bieden we 5 soorten regentonnen aan tegen een voordelig tarief.

Ze zijn op 29 maart 2023 af te halen bij Posthof/Stadsakker in de Vlijtstraat, een centraal punt voor mensen binnen en buiten de Ring.

Er is ook de optie om ze voor 12€ aan huis te laten leveren door de geweldige fietsers van Team Bullit Hangover Antwerp. Dit kan op woensdag 29 maart of zaterdag 1 april.

Groepsaankoop voor leden

De groepsaankoop is voor leden. Geen nood. Vanaf 5€ ben je al 365 lang lid van Klimplant én krijg je een korting of extraatje bij lokale handelaars met een hart voor het klimaat.

Maak jezelf lid en bestel je ton. Opgelet: je kan geen lidkaarten en bestelling regenton in 1 winkelkar combineren. Dus reken eerst je lidkaart af en dan pas je regenton.

Water voor later: kies je regenton

Wil je een regenton voor in je tuin? Twijfel niet en bestel je ton meteen bij ons! (vergeet de vulautomaat niet)

Wil je een regenton voor op de stoep? Check eerst wat je district te bieden heeft! Want verschillende districten stimuleren de opvang van regenwater en organiseren een groepsaankoop of geven subsidies voor een eigen aankoop. Check zeker de gedetailleerde info per district en nuttige links onderaan deze pagina.
Ook de Antwerpse regelgeving omtrent regentonnen op de stoep hebben we voor jou op een rijtje gezet.

Bestellen kon tot en met zondag 12 maart 2023

Ophalen
We organiseren een ophaalmoment op woensdag 29 maart tussen 16 en 20u in de serres van Stadsakker.
Vlijtstraat 26, 2018 Antwerpen. Wil je de ton liever aan huis laten leveren? Voor 12€ extra brengen de cargofietsers van Team Bullit Hangover Antwerp ze aan huis, op 29 maart of 1 april.

Zelf een regenton maken? Budgetvriendelijke DIY-workshop

Het wordt pas helemaal duurzaam als we bestaande materialen gaan recuperen! Dankzij één van onze vrijwilligers kunnen we een circulaire regenton aanbieden. We beschikken over 15 blauwe recup-vaten die we samen met handige harry’s gaan omtoveren tot heuse regentonnen.
Deze tonnen zijn niet geschikt voor de stoep omdat ze niet voldoen aan de geldende regels, maar zijn heel funky voor op je terras of tuin.

De workshop kost 35€ en je gaat met een regenton naar huis. Veel goedkopere en duurzamere opties zijn er niet om je regenwater op te vangen! Het gebruik van het nodige gereedschap én het kraantje en de tape etc. zijn inbegrepen.

Let op: de vulautomaat is niet inbegrepen! Je kan ofwel in de doe-het-zelf zaak zelf een (goedkopere?) vulautomaat kopen of een Speedy-vulautomaat bij ons kopen, maar dan moet je dat nog apart bestellen.

Wat moet je weten voor je een regenton bestelt?

We hebben een selectie gemaakt van regentonnen: 5 verschillende soorten en formaten.
Eén model mag je aan de voorgevel plaatsen (bekijk hiervoor goed de uitleg hieronder!). De andere modellen dienen voor op je terras of in de tuin.

Alle tonnen die we aanbieden zijn inclusief kraantje. Een vulautomaat, een levering per fiets of een 3-delig voetstuk (voor de terraston 120l) kan je apart bestellen.

Vergeet de vulautomaat niet

Een vulautomaat is het verbindingsstukje dat je nodig hebt om je regenpijp af te takken naar je regenton. Deze bestaan in alle maten, vormen en prijzen. Wij hebben positieve ervaringen met één model en dat verdelen we ook via deze groepsaankoop: de Speedy vulautomaat met overloop en filter.

Waarom deze? Bij de meeste vulautomaten moet je de regenpijp doorzagen om de vulautomaat er tussen te plaatsen. Daarvoor moet je dus al redelijk handig en precies zijn. Ook is er voor elke vorm en diameter een andere vulautomaat beschikbaar. Bij de Speedy moet je enkel een ronde opening boren in je regenpijp (klokboor is inbegrepen in het pakketje) waarop je dit handige ding dan gemakkelijk kan aansluiten. Er zitten 2 passtukken bij, waardoor je het op elke ronde regenpijp van 8 tot 11cm diameter kan gebruiken. Dit model heeft een geïntegreerde filter én een overloop. Zit je ton vol, dan stroomt je regenwater gewoon de riolering in, en je kan hem zelfs toedraaien (bv. bij vorst)

Je kan natuurlijk ook gewoon zelf een vulautomaat kopen in je doe-het-zelfzaak.

Kijk dan heel goed wat voor regenpijp jij hebt (vorm + diameter). Voor een vierkante regenpijp ga je best zelf op zoek naar een gepaste vulautomaat.

Mag ik zomaar een regenton aan mijn voorgevel plaatsen?

Een gevelwaterton op het voetpad moet ook dienen als geveltuin om conform te zijn met de regelgeving. Er moeten dus plantjes bovenop staan. Een vlotte passage dient gegarandeerd te zijn voor voetgangers, en voor rolstoelgebruikers. Passanten moeten elkaar vlot kunnen kruisen, zonder het voetpad te moeten verlaten.
VOORWAARDEN:

  • de regenton heeft een minimale inhoud van 200 liter;
  • In straten met een voetpadbreedte van minimaal 1,80 meter is er na plaatsing van de regenton nog een vrije doorgang van minimaal 1,50 meter (lees de politicodex voor meer informatie). Onze voorgevelton heeft een diameter van 60 cm, dus je stoep moet 2,10 meter breed zijn.
  • Voor woonerven of straten zonder voetpad volg je steeds de bepalingen uit de politiecodex
  • In de politiecodex staat in artikel 255 §3 dat de regenton maximaal 1,50 meter hoog mag zijn en dat de regenton maar een een maximale breedte van 0,60 meter te rekenen vanaf de gevel mag hebben.
  • Toegelaten MATERIAAL en KLEUR: een rechthoekige ton van hout; een conische (kegelvormige) regenton van kunststof, in zwart of grijs; een rechthoekige of cilindrische regenton van aluminium of roestvrij staal, in zwart of grijs.
  • Het water dat wordt opgevangen in een gevelton is toegankelijk voor de hele buurt. Iedereen mag aanspraak maken op dit water.
  • De regenton moet een terugloop naar de riolering hebben. Plaats een vulautomaat.
  • De regenton moet in de gevel vastgemaakt zijn. Gebruik een stevig lint of spanband voor de verankering. 
  • De uitgebreide regelgeving omtrent geveltuinen in Antwerpen vind je hier, via deze link. Kijk bij Maxi-geveltuin of op deze link.

Check eerst de info van je district

Verschillende districten stimuleren de opvang van regenwater en organiseren een groepsaankoop (Merksem, Wilrijk en Borgerhout) of geven subsidies voor een eigen aankoop (Antwerpen en Berchem).
In de meeste districten is de regenton-actie beperkt tot geveltonnen voor op de stoep (Antwerpen, Merksem en Borgerhout ) en twee districten ondersteunen zelfs ook een ton voor de achtertuin met een premie (Berchem & Wilrijk).

Woon je in District Antwerpen?

Van district Antwerpen kan je 150€ subsidies krijgen voor het aankopen van een ton voor AAN DE VOORGEVEL.
Hiervoor dien je een aanvraag in via de verenigingendatabank. Je zorgt dus zelf voor het aankopen en plaatsen van de regenton. KlimplAnt bezorgt je een aankoopbewijs dat je kan inbrengen bij het district. Na een positieve evaluatie van jouw aanvraag ontvang je 150 euro.
De ondersteuningsaanvraag moet worden ingediend minstens 4 weken voor je de ton installeert, dus als je een ton bestelt bij ons, vraag dan meteen ook je subsidie aan bij het district. Alle info vind je hier.

Woon je in District Merksem ?

In district Merksem kan je via het district een GEVELTON van 200 liter bestellen voor de prijs van 50 euro. Deze kan je met een vulautomaat aan je regenpijp bevestigen. De vulautomaat wordt niet meegeleverd. Bestellen kan tot 1 april 2023 via het e-loket voor afhaling deze lente. Latere bestellingen kunnen opgehaald worden in oktober. Dus als je een regenton besteld via district Merksem kan je eventueel bij ons nog de vulautomaat kopen. Alle info vind je hier.

Woon je in District Berchem ?

Van district Berchem kan je 70 euro subsidies krijgen voor het aankopen van een ton voor op jouw privédomein of op de stoep voor jouw woning. Dus zowel het model voor de voorgevel als de andere grotere modellen voor de achtertuin komen in aanmerking. Hiervoor dien je een aanvraag in via de verenigingendatabank. Je zorgt dus zelf voor het aankopen en plaatsen van de regenton. Klimplant bezorgt je een aankoopbewijs dat je kan inbrengen bij het district.
Als je een ton bestelt bij ons, vraag dan meteen ook je subsidie aan bij het district. Alle info vind je hier.

Woon je in District Borgerhout?

Het district Borgerhout biedt jou gratis een regenton met kraantje aan voor AAN DE VOORGEVEL. Jij zorgt zelf voor het gewenste koppelstuk met jouw regenpijp en de installatie van de regenton. Hiervoor dien je een aanvraag in via de verenigingendatabank. Dus als je een regenton bestelt via district Borgerhout kan je eventueel bij ons nog de vulautomaat kopen. Alle info vind je hier.

Woon je in District Wilrijk?

Ook het district Wilrijk stimuleert haar inwoners om regenwater te hergebruiken en biedt geveltonnen aan tegen een heel voordelig tarief. Wees er snel bij want de voorraad is beperkt. Indien je de gevelton aan de voorgevel plaatst, kan je slechts voor 55 euro de eigenaar worden van een Groenbouwers gevelton. Geen regenpijp aan de voorgevel maar wel aan de achtergevel dan betaal je 80 euro. Het prijsverschil hanteert district Wilrijk omdat de regenton aan de voorgevel zichtbaarder is en andere Wilrijkenaars via deze weg beter kan stimuleren om ook regenwater te gaan opvangen en hergebruiken. Bij de gevelton wordt ook een vulautomaat type ‘speedy voorzien! Zolang de voorraad strekt, kan je in Wilrijk een gevelton aanvragen via aanvraagformulier gevelton. Jouw regenton kan je dan ophalen in april 2023. Alle info vind je hier.

District Deurne, Hoboken, Ekeren en Bezali hebben (nog) geen specifiek aanbod voor de plaatsing van regentonnen

Huurder?

Vraag toelating om een regenton te plaatsen aan je huisbaas, vooraleer je eentje koopt en installeert.

Onderhoud

Maak in de winter je regenton leeg wanneer er vorst wordt voorspeld. Zo voorkom je dat de ton kan barsten. Haal af en toe je filter leeg, zo blijft het water beter stromen. Indien mogelijk kan je best na de herfst ook eens in je dakgoot gaan kijken, of daar geen bladeren en vuil in liggen. Deze kunnen mogelijk zorgen voor verstopping.

Klein terras of klein budget?

Dan is een aftappertje een alternatief voor een echte regenton. Het is een stuk dat je tussen je regenpijp plaatst, waarmee je regenwater kan opvangen in een emmer of gieter. Door een eenvoudige draai aan de knop schakel je deze in of uit. Heb je wel toegang tot je regenpijp en maar een klein terras of klein budget? We bieden een aftappertje aan voor 10€. (Zolang de voorraad strekt)

Bestellen kon tot 12 maart.

Hoe installeer ik mijn regenton?

Hiervan kan je veel filmpjes terugvinden op internet. Elke situatie is verschillend. Zoek naar een filmpje dat dicht aanleunt bij jouw situatie, bv. dit filmpje, of deze. Voor een installatiefilmpje met de Speedy vulautomaat kijk je best hier.

Heel veel informatie kan je vinden op de website van onze vrienden Commons Lab Antwerpen, en op hun website van tuinstraten.

Met je handen in het haar bij de installatie?

Echt geen handige harry? Wij weten wel raad. We verwijzen je graag door naar het gedreven duo achter “Onze Druppel Telt“. Een duo met een duidelijke missie: inzetten op regenwateropvang. Interesse in hulp bij de installatie? Mail dan naar rudi.nuytemans@telenet.be en vink het ook even aan bij je bestelling, dan kunnen zij alvast beginnen plannen. Let wel op: Ze hebben samen maar vier handen, dus bij veel vraag stijgt de wachttijd van je installatie.

Nog vragen?

Heb je nog vragen na het lezen van deze pagina? Mail dan naar regenton@klimplant.be.

We wensen je veel succes. Laat die regen maar komen! Bestellen kon tot 12 maart.

Klimplant vzw
Onze Druppel telt
Posthof Stadsakker

Posthof is een buurtwerk in Berchem en meer dan dat. In Stadsakker worden groenten gekweekt in eigen stad. ‘Stadsakker’ zaait en oogst op onverwachte plaatsen in de buurt. Het project heeft als doel mensen die lang werkloos zijn, werkervaring in de moestuin te bieden. Dit als opstap naar vast werk. ‘Stadsakker’ sensibiliseert Berchem rond lokale voedselvoorziening en ecologische groenten uit de eigen omgeving.

Klimplant bestelt zelf bij een externe leverancier. Voor de meest evidente klachten, zoals het ontbreken van onderdelen bv., kan Klimplant slechts beperkt in de tijd terecht bij deze leverancier. Kijk uw bestelling bij ontvangst dus goed na, dan is de kans het grootst dat wij een mooie oplossing kunnen bekomen bij onze leverancier. Voor meer details verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.