Boskruit: eerste aanplanting in voorjaar 2023

Carlijn Hertoghs van Klimplant vzw aan wat de ingang moet worden van Boskruit, het voedselbos in Park Groot Schijn in Deurne. — © Victoriano Moreno

Het heeft wat voeten in de aarde gehad. Maar onze droom komt bijna uit. Het eerste collectief beheerde voedselbos van Antwerpen is goedgekeurd op het schepencollege! Met jullie steun kunnen we in het voorjaar met de aanplantingen starten. Gazet van Antwerpen pikte het nieuws alvast op. Hieronder het hele artikel.

Meer nieuws volgt – hou Instagram of Facebook in de gaten. Of geef je alvast op als vrijwilliger

Boskruit, het eerste voedselbos van ’t stad, schiet uit de startblokken: “Eerste aanplantingen voorzien in voorjaar 2023”

Deurne – Het voedselbos in Park Groot Schijn in Deurne heeft een naam: Boskruit. En in het voorjaar van 2023 start Klimplant vzw met het aanplanten van de eerste bomen en struiken op het terrein van 1,3 hectare naast de parking van Makro. “Dit moet een plek worden voor iedereen, waar we samen oogsten, die oogst verwerken en streven naar meer biodiversiteit”, zegt Carlijn Hertoghs van Klimplant vzw.

© Jan Stassijns

Klimplant vzw heeft een tijdje moeten wachten op de definitieve goedkeuring van de stad Antwerpen, maar intussen is alles in kannen en kruiken. Het voedselbos in Park Groot Schijn komt er. Niet dit najaar, zoals oorspronkelijk de bedoeling was, maar in het voorjaar van 2023 start de vzw met de eerste aanplanting. “Idealiter zou dat in het najaar gebeuren, maar dat was gezien omstandigheden niet mogelijk”, zegt Carlijn Hertoghs van Klimplant vzw. “Maar we willen niet nog een jaar wachten, daarom hebben we voor het voorjaar van 2023 gekozen.”

Een voedselbos is niet te vergelijken met volkstuinen of samentuinen. Het is een menselijke nabootsing van een bosrand, een plek in de natuur waar het bos overloopt in lagere vegetatie met een grote biodiversiteit. Denk daarbij aan eetbare (bessen)struiken, fruit- en notenbomen, kruiden, paddenstoelen en andere eetbare planten. De combinatie van al die verschillende soorten moet ook bijdragen aan een grotere biodiversiteit. Voor de realisatie werkt Klimplant vzw samen met Natuurpunt en Gruunrant.

Het voedselbos wordt begrensd door paadjes. Ook hier. Links van het pad is een deel van het terrein van Boskruit te zien..  
Het voedselbos wordt begrensd door paadjes. Ook hier. Links van het pad is een deel van het terrein van Boskruit te zien..   — ©  Victoriano Moreno

Boskruit

Boskruit, de naam van het eerste voedselbos van Antwerpen, komt er in Park Groot Schijn op een terrein van 1,3 hectare, vlak naast de parking van Makro. De hondenloopzone blijft wel behouden. “We hopen hier samen met buurtbewoners en vrijwilligers op termijn te oogsten en die oogst te verwerken”, zegt Hertoghs. “We staan te popelen om er aan de slag te gaan, maar het zal natuurlijk tijd vragen voor de planten zich hebben gezet en geoogst kunnen worden. We starten wellicht aan de buitenranden. Daarmee willen we een soort geborgenheid creëren en een open ontmoetingsruimte in het midden van het terrein te omsluiten. In dat centrale stuk willen me mensen samenbrengen, maar bijvoorbeeld ook scholen ontvangen om kinderen en jongeren te leren over biodiversiteit en natuur.”

Via deze toegangsweg op de August Van de Wielelei kom je recht op het het terrein van Boskruit terecht. 
Via deze toegangsweg op de August Van de Wielelei kom je recht op het het terrein van Boskruit terecht. 

Het voedselbos zal dus opgebouwd worden in verschillende lagen en elk plantseizoen zullen er nieuwe planten worden toegevoegd. “Het is een divers project, waar we ook ruimte willen maken om te experimenteren”, zegt Hertoghs. “Maar bovenal moet het een plek worden waar mensen zich welkom voelen, zowel onze vrijwilligers, als buurtbewoners, scholen, organisaties en toevallige voorbijgangers. Het blijft sowieso openbaar, we sluiten niets af.”

Bron: GvA

Vragen, ideeën? Schrijf voedselbos@klimplant.be