Groepsaankoop regentonnen 2020

Klimplant en Commons Lab Antwerpen organiseren tussen 26 juni en 26 juli 2020 een groepsaankoop van regentonnen, met steun van de Burgerbegroting. Die verloopt via deze website. Hieronder vind je informatie over voorwaarden, beheer en installatie.

Hieronder vind je alle praktisch info vind je op deze pagina. De eerst volgende groepsaankoop gaat vanaf begin augustus alweer online vanwege het grote succes en aanhoudende vraag.

Hergebruik van regenwater wordt steeds belangrijker. Het klimaat verandert, water wordt een schaars en kostbaar goed. Recuperatie van regenwater is goed voor het milieu en je bespaart op je waterfactuur. 

De groepsaankoop voor geveltonnen is een project dat mede dankzij de Burgerbegroting van het district Antwerpen tot stand kwam. Klimplant en Commons Lab Antwerpen hebben de groepsaankoop verder uitgebreid met enkele andere regenwatertonnen.

Gratis hemelwater komt van je dak en loopt via de regenpijp in je ton. Regentonnen kan je aan je voor- of achtergevel plaatsen. Een gevelton aan je voorgevel is handig voor het begieten van groen in bloembakken, geveltuinen en boomspiegels. Steeds meer stedelingen leggen samen met buren geveltuintjes aan of adopteren samen een boomspiegel. Dat vraagt in de lente en de zomer heel wat water. 

Ook initiatieven van samentuinen kunnen niet zonder water. Het aanbod van Commons Lab Antwerpen bevat daarom eveneens een groot model. 

Welk type regenton kan ik best kiezen?

Je kiest tussen drie types regentonnen, afhankelijk van je beschikbare plaats op prive of openbaar domein.

 • De achtergevelton is geschikt voor gebruik op priveterrein, bijvoorbeeld aan je achtergevel, ze vangt 300 liter water op. Je kan ze optioneel met hout bekisten. De handleiding daarvoor vind je hier. 
 • De voorgevelton is geschikt op elk voetpad van minstens 210 cm breed, ze beschikt immers over een ingebouwde plantenbak. Deze ronde ton met een maximale diameter van 6o cm heeft een capaciteit van 300 liter.
 • De grote ton is enkel geschikt voor samentuinen of privéterrein. Ze kan tot 1000 liter opvangen. Je kan ze met hout bekisten en bovenop een plantenbak installeren.

Waar en wanneer kan ik mijn regenton zelf ophalen? 

De bestelde en betaalde tonnen kan je afhalen  bij Fundament, in de Sint Amanduskerk in de Van Kerckhovenstraat 35 op de volgende data:

 • vrijdag 28 augustus 2020: 18u30-20u30
 • zaterdag 29 augustus 2020: 10u00-13u00
 • vrijdag 4 september 2020: 18u30-20u30
 • zaterdag 10 oktober 2020: 10u00-13u00

Kan de regenton geleverd worden? 

Ja, woon je binnen de singel, dan kan de fietskoerier je ton langs brengen voor 15,6€.

Hoe een regenton installeren?

Je installeert een losstaand object dat gevuld 300  of zelfs 1000 killo weegt.  Je wil geen passanten, spelende kinderen of een huisdier verwonden met dit gevaarte. Bekijk dus zeer grondig de onderstaande mogelijkheden en ben je toch onzeker? Aarzel niet om ons te contacteren.

 • Je laat ze installeren: De plaatsing van de voorgevelton en achtergevelton kan bij onze partner Manus voor 121€, te bestellen via deze webshop. Let op, de vulautomaat en bevestigingsmateriaal dien je zelf nog aan te kopen. Wij durven dit voorlopig op de website niet aan te bieden, omdat je moet kunnen nagaan of je vulautomaat compatibel is met je regenpijp. Aangezien wij geen rechtstreekse winkel zijn kunnen we een foute aankoop niet omruilen.
 • Je neemt zelf contact op met een bedrijf voor de installatie.

Wil jij een regenton samen aankopen en beheren met je buren?

Hoe in je straat iedereen betrokken maken? Download hier de minigids van Commons Lab Antwerpen.

Regenton op het voetpad?

Hier vind je de voorwaarden van Antwerpen betreffende voorgeveltonnen

 • Een gevelton op het voetpad moet ook dienen als geveltuin om conform te zijn met de regelgeving. Er moeten dus plantjes bovenop staan.
 • Je voetpad moet minstens 210 cm breed zijn.
 • Een vlotte passage dient gegarandeerd te zijn oor voetgangers, maar ook voor rolstoelgebruikers. Bovendien moeten passanten elkaar vlot kunnen kruisen, zonder het voetpad te moeten verlaten.
 • Het water dat wordt opgevangen in een gevelton is toegankelijk voor de hele buurt. Iedereen mag aanspraak maken op dit water.
 • De regenton moet een terugloop naar de riolering hebben. Plaats een vulautomaat.
 • De regenton moet in de gevel vastgemaakt zijn. Gebruik een stevig lint of spanband voor de verankering. 

De uitgebreide regelgeving omtrent geveltuinen in Antwerpen vind je hier, via de link.

Nog vragen?

Elisabeth Hirner: elisabeth@commonslabantwerpen.org – 0485 124 746

In samenwerking met