Infoavond Provinciestraat

De Provinciestraat: van street canyon naar groene vallei. Dankzij De Burgerbegroting mag Klimplant het waarmaken.

Op 19 januari 2022 informeren we de buurt, samen met @pakzeaandeturnhoutsebaan en @GroeneDelta. Infoavond om 20u bij @jes.antwerpen (buiten, onder het afdak), Borgerhoutsestraat 34, Antwerpen.

Groene metamorfose

Binnenkort doen we onze plannen hier uit de doeken. Een uitgebreid artikel over ons project kon je alvast lezen in Het Nieuwsblad. Hieronder de tekst van het artikel.


Provinciestraat ondergaat dit voorjaar een groene metamorfose: “Veel ruimte voor verbetering”

ANTWERPEN –  Via de Antwerpse burgerbegroting sleepte Klimplant vzw budget in de wacht om de volledige Provinciestraat te vergroenen. Woensdagavond organiseert de klimaatbeweging een eerste infosessie voor de buurt. Want doel is dat zo veel mogelijk bewoners die vergroening samen realiseren.
Elien Van Wynsberghe Gisteren om 18:28

Klimplant vzw is een burgerbeweging die stadsbewoners aanspoort om zelf aan de slag te gaan met klimaatprojecten. Met die projecten wil Klimplant op een verbindende manier inzetten op vergroening van de stedelijke omgeving, vermindering van de uitstoot en bewustmaking rond de klimaatproblematiek. “Zo organiseerden we in Borgerhout mee de Groeidagen, een groot vergroeningsproject. En in het district Antwerpen hadden we vorig jaar nog een project lopen waarbij we 45 regentonnen installeerden aan de gevels van woningen”, zegt Carlijn Hertoghs van Klimplant.

Nu richt de vzw zijn pijlen op de Provinciestraat. “De Provinciestraat wordt vaak gezien als de achterkant van de Zoo en het Centraal Station. De meeste mensen ervaren de straat als een te drukke, grijze, grauwe straat met te smalle voetpaden.” Toch zijn er de laatste jaren verschillende nieuwe zaken bijgekomen. Denk aan restaurant Graan, bloemenwinkel Wilder en koffiebar Vitesse. “Door de straat te vergroenen zal ze aangenamer en overzichtelijker worden en een fijnere omgeving voor inwoners en passanten. Er is hier veel ruimte voor verbetering. Vergroenen we deze verbindingsas door de wijk, dan geloven we dat dit ook een positieve impact zal hebben op meer dan alleen de Provinciestraat.”

Een simulatie van mogelijke vergroeningsingrepen in de straat.
Een simulatie van mogelijke vergroeningsingrepen in de straat. — © rr

Buurt mobiliseren

Concreet zal het vergroeningsproject de volledige Provinciestraat omvatten: van aan de Carnotstraat tot aan het Giraffenplein, van daar verder door tot aan de Plantin- en Moretuslei om te eindigen aan de spoorwegbrug. “De drie secties hebben elk een eigen profiel. Per deel kijken we wat er mogelijk is. Zo kunnen we in het eerste en laatste stuk groenslingers hangen. Dat is in het middelste deel van de straat niet mogelijk omdat daar de tram rijdt. Maar daar heb je wel veel boomspiegels die je kan vergroenen”, zegt Hertoghs.

Er zijn tal van mogelijkheden om de Provinciestraat in een groener jasje te steken, zo weten ze bij Klimplant. Van het aanplanten van geveltuintjes tot het hangen van groenslingers, het vergroenen van boomspiegels, het bevestigen van klimhulpen, het aantal bloembakken vergroten, adoptiebomen aanbieden, het plaatsen van regentonnen,… “Morgenavond, woensdag 19 januari om 20u organiseren we een infoavond bij JES in de Borgerhoutsestraat. We willen zo veel mogelijk buren activeren en betrekken. Doel is dat een aantal bewoners en winkeliers het project mee trekken en vervolgens op hun beurt hun buren mobiliseren. We hebben de buurt vorig jaar al een eerste keer kennis laten maken met onze plannen. We merkten toen dat er heel veel interesse was om hieraan mee te werken.”

Klimplant krijgt ook hulp van De Groene Delta (een bewonersgroep die sterk inzet op het vergroenen van de buurt rond de Kroonstraat in Borgerhout) en van burgerbeweging Pak ze aan, de Turnhoutsebaan. Begin februari zal de vzw starten met het registreren van de bestellingen van alle bewoners. “En op 2 en 3 april houden we dan het eigenlijke plantweekend. We gaan dan werken met verschillende plantenstandjes verspreid over de hele straat. Daar kunnen mensen hun bestelling ophalen, net als alle nodige tools om in de straat aan de slag te gaan. Dat weekend zullen we veel vrijwilligers kunnen gebruiken.”

Bron: Het Nieuwsblad