Pluktuin de Fontein

Illustratie ontworpen door Studio Knets © 2023

Uitnodiging
Plantdag in de Pluktuin

Zondag 10 december om 10u gaan we bomen en struiken planten!

Ken je onze pluktuin al, in de voortuin van Dienstencentrum de Fontein?
Dan is het binnenkort het ideale moment om deze te leren kennen. Op zondag 10 december om 10u houden we een plantdag in de tuin. We maken gebruik van het winterseizoen, en planten bomen en struiken aan in de tuin. Zo geven we de tuin meer vorm, en voegen we heel wat eetbaren soorten toe aan wat er tot nu toe al stond. Heb je thuis een spade? Breng deze dan mee! Wij voorzien overig werkmateriaal, werkhandschoenen, kinderschoppen, warme dranken en een soepje op de middag.
Een ideaal moment om het 1e jaar van dit project af te sluiten.
Daarna gaat de tuin in winterslaap, en vanaf februari starten we weer aan een nieuw jaar, vol eetbaar lekkers.

Breng kinderen, vrienden en familie mee, we kunnen hulp gebruiken. 
Ben je gewoon benieuwd? Kom dan langs voor een tas thee of soep en een gezellige babbel.

Wanneer? zondag 10/12 om 10u
Waar? Pluktuin de Fontein, in de voortuin van Dienstencentrum de Fontein. Fonteinstraat 31, Borgerhout.


Pluktuin de Fontein

De voortuin van De Fontein is veruit de grootste groene zone in de hele omgeving. De site van de Fontein is in dit grijze stadsdeel nu al een groene plek, maar deze kan sterk opgewaardeerd worden, zeker op gebied van biodiversiteit en toegankelijkheid. Klimplant wil deze plek omvormen tot een eetbare groene oase. Een plek waar de bewoners van het zorgcentrum en de buurtbewoners optimaal kunnen genieten van de natuur.

Geen klassiek plantsoen, wel veel aandacht voor biodiversiteit, eetbare gewassen en ruimte voor ontmoeting. Dat wordt verrassend genieten in een nieuwe groene oase in het netwerk van dicht- en volgebouwde straten. Deze hedendaagse visie op publieke, groene ruimte vond meteen heel wat voorstanders. Het district Borgerhout zet er mee zijn schouders onder. De senioren in de serviceflats van het dienstencentrum vinden het prachtig en hebben straks een groene plek voor de deur. Een verademende aanpak, een heerlijke combinatie, die de jury verleidde.

Met dit project willen we kijkgroen omvormen tot gebruiksgroen, in een heel stedelijke omgeving,  met een structureel tekort aan groen. Het perceel bevindt zich in een buurt waar 0-4m² formele open ruimte is per inwoner (ter vergelijking: de stad Antwerpen telt gemiddeld 34m² open ruimte per inwoner) De wijk Borgerhout intramuros-zuid heeft een bevolkingsdichtheid van 15.597 inwoners per vierkante kilometer. Dat is 6 keer zo veel als de gemiddelde dichtheid in de stad Antwerpen (2595 inwoners per vierkante kilometer). 

De wijk is niet alleen heel dichtbevolkt, er wonen ook opvallend veel kinderen en jongeren: 26,6% van de inwoners is jonger dan 18 jaar, 12% is 65-plus.Concreet gaan we de bestaande voortuin van dienstencentrum De Fontein (een vestiging van het Antwerpse Zorgbedrijf met serviceflats en een dienstencentrum voor ouderen uit de buurt) omvormen  tot groene buurtoase. Met de bedoeling de interactie tussen mens en natuur te vergroten én met focus op biodiversiteit en eetbare meerjarige gewassen. Dit doen we samen met de buurt en de bewoners van De Fontein. Samenwerking tussen Klimplant vzw, het district Borgerhout, ‘t Werkhuys, en andere partners bespreken we verder in dit dossier. We geloven sterk in de meerwaarde van deze groene oase voor de hele wijk.

Groetjes
Team Klimplant


Wil je graag op de hoogte blijven,
mail dan naar carlijn@klimplant.be